Hoe wij zuurdesem brood kunnen redden

Brood. Het is iets simpel, maar tegelijkertijd zoiets complex. Vandaag de dag denken maar weinig mensen na over de textuur en smaak van brood terwijl stukken gedachteloos opgegeten worden. Dit kom deels doordat de mens een gewoontedier is en niet genoeg tijd neemt om dankbaar te zijn voor eten, maar ook deels door de industrialisatie van het broodbak proces.

Een licht rogge desem brood

Mijn missie: zuurdesem brood bakken herpopulariseren

Sinds dat commerciële gist (de gedroogde gist korrel) aan populariteit won, verloor het “klassieke” zuurdesem boerenbrood alle aandacht om een of andere rare reden. De hoofdreden is simpel: gedroogde gist betekent van nul tot afgewerkt brood binnen de 2 uur. Dat is iets wat simpelweg onmogelijk is bij zuurdesem omdat die gerezen is met behulp van natuurlijke fermentatiemiddelen – het desem. En dat desem bevat enkel bloem, water, en een hele hoop geduld.

Wanneer uw zuurdesem “moeder starter” actief is, gaan de poppen aan het dansen. Maar zuurdesem brood vereist veel langere rijstijden. Dit is een traag proces, bijgevolg enkel iets voor doorzetters. Een andere verklaring voor het verlies aan populariteit misschien. Ik kan niet eens twee beroepsbakkers vinden binnen een straal van 10 kilometer die nog bakken met zuurdesem!

Ik was altijd gefascineerd door brood. Niet te lang geleden begon ik met het bakken met zuurdesem. Ik bak voor vrienden en collega’s en probeer mensen terug te laten wennen aan de subtiele smaak van het superieure brood wat ze ongewoon zijn geworden. Mensen aten eeuwen lang zuurdesem brood, tot nu. Het resultaat is geweldig: iedereen houdt er van, sommigen beschrijven het zelfs als “het beste brood dat ik ooit gegeten heb”. En ik ben niet eens een professionele bakker…

“Pain au Levain”, 90% wit tarwe brood met een licht complexe smaak.

Dus mijn missie is simpel: zuurdesem brood bakken herpopulariseren. Om dat te doen, wil ik zo veel mogelijk mensen bereiken. Dus moet ik meerdere broden tegelijk bakken, om er zo meer te kunnen weggeven.

Hoe jij kan helpen

Het enige probleem is dat ik niet over de professionele materialen beschik, zoals een grote steenoven. Ik kan enkel 2 gemiddelde broden tegelijkertijd bakken. Hier kunnen jullie helpen – door te doneren kan ik een grotere oven kopen en meer mensen gelukkig maken.

Je kan zelfs stukjes van mijn moeder desem cultuur bestellen als je het zelf voelt kriebelen. Instructies kan je elders op deze website terugvinden. Mijn starter is heel actief en heeft een hele hoop neefjes en nichtjes verspreid over het hele land zitten. Met dit project kunnen we er voor zorgen dat heel Vlaanderen terug beschikt over een eigen desem – en het helpt u ook: om een desem vanaf 0 te maken heb je veel geduld nodig. 3 tot 4 weken bijvoorbeeld. Dat is niet nodig als je een beetje van mijn cultuur gebruikt!

Zuurdesem starter die de suikers op eet in het bloem wat een mooie natuurlijke structuur aanmaakt.

Bestel nu een “desem doos”!

Leer werken met zelfgekweekte desem in plaats van bakkersgist om brood te laten rijzen, en ontdek hoe smaakvol een zelfgemaakte boterham gemaakt met biologische, lokale bloem kan zijn. Bestel een Desem Doos en ontvang om de twee maanden iets uniek om mee aan de slag te gaan in jouw eigen keuken!

Zuurdesem bestellen? Klik op bovenstaande link!

Bedankt voor het lezen!

34 thoughts on “Hoe wij zuurdesem brood kunnen redden”

 1. How nice of you to offer your sd starter. Let’s hope more and more people will start appreciating real bread and maybe they’ll even find pleasure in baking their own 🙂
  best wishes, codruta

 2. Hi,

  I followed a link from The Fresh Loaf, and ended up here! It seems you are in Belgium. I’m near Brussels.

  About four years ago I got tired of baking mediocre bread for my family. So I got a couple of books (Leader and Reinhart) a scale, some decent flour. Since then I’ve been baking about 3 sourdough loaves per week. Everyone finds it incredibly delicious. We can’t even bear to eat other bread anymore, even the bread at our local organic shop seems dry and bland in comparison…… From reading your site I see you understand….

  I also have been sharing bread, sourdough, and baking ideas with friends and neighbors, though they seem too busy to actually do anything about it.

  I’m going to try some recipes from your site. Thanks for sharing!

  Carla

 3. What a clever idea! But gosh…I’m in the Western US! Not sure how you’re going to get a still good starter across Europe and the US! I pray your passion is doing well for you…as I am learning I have read many posts where people are having a hard time getting their starter…er, well…started!

  Mine is going on day 9 – I’ve read it called “the Growth stage”…for a couple more days. Then I’m going to try my first loaf. My starter is bubbling…and smells a nice sour smell. Every day I add another cup and water and pour some off ( I hope you agree in the technique). What I pour off I am keeping in the fridge as pancake batter. The first few I made were fabulous…not sweet at all, but definitely a “sourdough” like taste. This is why I have good hopes for my starter.

  1. Dag Patrick,

   Bedankt voor de interesse! Linksboven staat er een Paypal knop “doneren”, op die manier kan je een starter bestellen – gedroogd of vers (witte tarwe of volkoren rogge).

 4. Hallo Patrick,

  kan ik ook een donatie doen/zuursdesemstarter bestellen door zelf een bedrag over te maken op jouw rekening? Ik heb nl. geen creditcard of Paypal account (in Nederland werkt het meestal via IDeal).
  Als je een berichtje met betaalgegevens kan sturen naar mijn mailadres zal ik het verder in orde maken.
  Hopelijk kan het ook op deze manier, alvast bedankt, Veronique

 5. Dag Wouter,

  Fantastische site. En een missie waar ik alleen maar achter kan staan. Jammer dat er bedrijven zijn die de mensen desembrood leren eten waar de bakker even lang aan werkt als aan een gewoon gistbrood. Desem in poeder onder het mom van de “constante kwaliteit”. En de meeste bakkers koesteren hun tonnen met pastas, zakken met s500… omdat ze van niets anders weten. Gelukkig is er een kleine groep die terugkeert naar desem en (zelfs met gist) gewoon langere rijstijden en gekoelde degen.
  Blijven gaan!

 6. Wouter,

  Prachtig initiatief…. Heb geprobeerd een mail te sturen via desemdoos maar dat is mislukt.
  Ik zou heel graag beginnen met speltzuurdesembrood te bakken. Heb sinds aug. geen koolhydraten meer gegeten wegens darmproblemen. Binnenkort terug een “gezonde” poging wagen….. Dus een beetje starter kunnen kopen zou geweldig zijn.
  Wat is er mogelijk aub?
  Succes, Gerd

 7. Goede morgen Wouter,
  ik had graag jouw starter van desem gekocht! Ik heb getracht jou een maitje te sturen, maar kreeg een foutmelding. Hoe kan ik er aan geraken?

  ps: vraagje : Kan je de desem eventueel invriezen?

  Avast bedankt!
  Sophie

 8. Dag Wouter
  Ik volgde een tijdje geleden een workshop in Kiewit.
  Ik heb al verschillende keren zuurdesembrood gebakken met een geweldig resultaat.
  Door een operatie heb ik de laatste tijd niet meer kunnen bakken en heb ik gemerkt dat mijn starter die wij kregen niet meer werkt.
  Zou ik van jou nog een stukje starter kunnen krijgen? UIteraard tegen betaling.
  Met vriendelijke groeten
  Kristel

 9. Beste Wouter,

  Ik bak al geruime tijd zelf brood (met verse commerciële gist).

  Graag zou ik de overstap willen wagen naar zuurdesem brood. Toch schrikt het me omwille van de complexiteit nog een beetje af. Zou ik eventueel een beetje van uw starter kunnen kopen om aan de slag te kunnen gaan?

  Alvast dank voor uw antwoord.

  Groeten,

  Stefan

 10. Mijn oven is een combi stoomoven met bakfunctie. Dat betekent dat hij het deeg een vijftal minuten “stoomt” op 100 graden. Daarna verhoogt hij zin temperatuur en bakt. Heel effectief bij gistbrood (je ziet je deeg een “rijsboost” krijgen en het glanst ook mooi op het einde).
  Is die functie interessant voor zuurdesem? of net niet?
  Dank je wel!

 11. Beste Wouter

  Is het mogelijk om een desemstarter en de uitleg op te sturen aub!
  Ik wil graag starten maar vind voor België niet veel terug betreffende zuurdesem
  Bedankt voor je reactie

  Mvg

  Els

 12. Beste Wouter,
  Ik bak sinds jaren mijn eigen volkorenbrood op basis van verse gist.
  Ik probeer nu zuurdesem en heb reeds een degelijke starter gemaakt.
  Gewoonlijk bakte ik met gist 1 liter (bakkerstaal in onze contreien) water en 1800 g volkorenbloem
  Hoe bereken ik nu de hoeveelheid water in functie van de starter/volkorenbloem?
  Mijn starter is 100% gehydrateerd en tamelijk lopend.Bedoeling is beginnend met 2 broden te maken met een gewicht van 1100 g volkoren samen (550 g per brood)
  Beste dank bij voorbaat.

 13. Dag Wouter,

  Met veel interesse heb ik je pagina’s gelezen. Zou zeer graag voor de dochter haar gezondheid zelf zuurdesem gaan maken maar de start schrikt me toch wel af. Bedoeling is om met speltbloem te gaan bakken maar de starter mag gerust tarwe, rogge bevatten gezien ze dat zeker niet 100% moet mijden. Is het mogelijk bij u actieve verse starter aan te kopen (en uitleg hoe het brood te bakken)? Wordt dat dan via post verstuurd en kan dat? Alvast bedankt voor de info. met vriendelijke groeten
  Petra

 14. Beste Wouter,
  Per toeval op deze site gekomen, geweldig dat er nog mensen zijn die brood op een traditionele manier bakken. Ik bak al een tijd zelf mijn brood (met gist) maar wil dit voortaan met desem gaan doen, zoals het naar mijn mening eigenlijk hoort. Toen ik bij 2 lokale bakkers om een desemstarter vroeg schrok ik ervan dat de medewerkster niet wist wat het was, terwijl ze wel “zuurdesembrood” verkopen….met gist…….Dus drie dagen geleden ben ik zelf begonnen met BIO volkoren roggemeel 100% hydratatie en tot nu toe gaat het goed. Ik hoop dat deze site nog actief is, jammer dat er geen forum of iets dergelijks voor “zuurdesembroodthuisbakkers” is

 15. Beste Wouter,
  Na vele jaren van broodbakken met commerciele gist zou ik willen starten met zuurdesem. Na wat omzwervingen op internet ben ik hier terecht gekomen. Zuurdesem populair maken is een erg nobel initiatief. Zou ik bij U nog actieve starter kunnen kopen?
  Groeten,
  Marc

 16. Hallo Wouter,
  Het was gisterenavond een fijne workshop.
  Heel wat bijgeleerd.(Kiewit 16.01 2018)
  Hopelijk kan ik je langs deze weg bereiken want langs het gewone adres lukt het me niet.
  We zitten met een probleem:In ons brood zit ZAND of dat proeven we toch.
  We zijn al met drie ,dus vragen we ons af,wat kan er mis gelopen zijn;
  Waarschijnlijk weet jij er een oplossing voor!
  Ik zelf vond dat zeezout nogal vreemd uitzien,maar ja zo dun of fijn zeezout had ik nog nooit gezien dus dat kan ook alleen een idee van mij zijn.Toch had ik graag zekerheid gehad,want zomaar iets eten doe ik niet.
  Graag een antwoord op het volgend E-MAIL: laure.buteneers@gmail.com
  Hartelijk dank.
  Groetjes Laure.

  1. Hey Laure,

   Heel jammer om te horen, ik verschiet er zelf een beetje van.
   Ik ben vandaag nog op onderzoek uit gegaan. Als ik van een stukje brood proef dat we gisteren bakten, schuurt het vreselijk tussen mijn tanden, dat is alles behalve de bedoeling. Ik vrees een beetje dat dit aan de bloem ligt.

   Omdat de bloem aangekocht wordt in bulk via Kiewit heb ik hier geen kwaliteitscontrole (lees: op voorhand een testsessie) meer op uitgevoerd.
   Misschien dat het een slechte maling betreft. In ieder geval heb ik nog een kilo spelt meegenomen en ga ik er nu mee aan de slag om hier nog eens mee te testen.

   Het zeezout mag je vrijspreken hoor, die kleur komt doordat alle mineralen nog aanwezig zijn – dat was ongeraffineerd.
   Dat kan onmogelijk voor dat geknars zorgen bij elke hap gezien de beperkte hoeveelheid op de totale ingrediënten.
   Ik laat je zeker nog iets weten!

 17. Beste Wouter,

  Ik wil me graag verder verdiepen in dessembrood.
  Ik vraag me af of je in de nabije toekomst nog worksshops gaat geven.

  Groet,

  Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *