De desem doos - Een tweemaandelijkse postdoos voor de ambitieuze thuisbakker

Het einde van Desem Doos

In januari 2015 verscheen er een nieuwe website als spin-off van Red Zuurdesem: http://www.desemdoos.be/ – met als slogan:

“Een tweemaandelijkse thuiscursus voor de ambitieuze broodbakker”

Een uitgewerkt concept om enthousiaste broodbakkers in spe thuis te laten kennis maken met zuurdesem. Elke twee maanden werden er een aantal nieuwe recepten rond een centraal thema uitgedacht waar men mee aan de slag kan, geholpen met materiaal en video’s.

Nu, in januari 2016, wordt het tijd om het concept te her-evalueren, met als erg jammerlijk gevolg dat Desem Doos ophoudt met bestaan.

Waarom, vraagt een mens zich af?

Pakketjes opsturen naar mensen met voedsel in brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee, zeker als je zoals ik beslist om het in bijberoep te doen. Dat houdt onder andere in dat je een voedselveiligheid certificaat nodig hebt van het FAVV in België, én dat je daarbij ook nog eens jaarlijkse heffingen mag betalen. Het is niet zomaar een kwestie van jezelf indekken tegen bijvoorbeeld een voedselvergiftiging, maar dit is wettelijk verplicht (en natuurlijk met reden).

Dat houdt ook in dat je sociale bijdragen dient te betalen als deel van je bijberoep. Dat lijkt niet zo veel, maar Desem Doos is een niche concept waar geen honderden kopers per maand voor staan te wachten. Dat was ook nooit de bedoeling geweest, ik ben héél tevreden met het afgelegde traject, zeker als ik kijk naar het aantal mensen die ik heb leren kennis maken met zuurdesem.

Een pakketje om de twee maanden versturen betekent dat je tijd moet vrijmaken om nieuwe recepten te bedenken, foto’s te maken en de website moet updaten. Als hobby is dat geen enkel probleem, maar het versturen van een klein aantal pakketten kost helaas redelijk wat. Bulk kortingen voor verpakkingsmateriaal, daar kom ik niet voor in aanmerking – die beginnen pas vanaf minimaal 1000+ stuks.
Anders gezegd: na een jaar break-even te draaien moet er aan de noodrem getrokken worden. Het is een leuke hobby aan de ene kant, maar het kan niet de bedoeling zijn om alles gratis of zelfs met verlies op te sturen. DPD, de verzendfirma waar ik mee samenwerk, besliste dit jaar om ook hun prijzen op te slaan. 1 EUR verschil (van 5 naar 6) klinkt misschien niet veel, maar is relatief gezien een serieuze sprong.

Een voorbeeld van vaste, jaarlijkse kosten:

 • jaarlijkse sociale zekerheid in België: 75 EUR (minimum) x4 = 300 EUR
 • jaarlijkse heffing FAVV: 110 EUR
 • jaarlijkse kost FAVV certificaat: 50 EUR
 • jaarlijkse kost onderhoud website: 40 EUR

Dat is 500 EUR/jaar, dus 84 EUR/2 maand, zonder iets te doen.

Een voorbeeld van kosten per verzending:

 • verzendkosten DPD: 6 EUR
 • verpakkingsmateriaal (sticker, doos, versteviging): 2.2 EUR
 • effectieve inhoud – variabel; min. 10 EUR

Gemiddeld werden er rond de 15 dozen gekocht/2 maand (= per verzending). Dat is 450 EUR. Daar mag je direct 84 EUR als vaste kost uit halen, plus 273 EUR aan kost per verzending. Dat levert je 93 EUR op. Dat is nog positief, maar nu vergeten we even eenmalige kosten erbij te tellen zoals aanschaf website/design (wat ik gelukkig genoeg gratis gedaan heb), kosten aan materiaal om recepten uit te werken, de tijd zelf om alles samen te stellen, eenmalige aanschaf labeling- en lamineer machines, …

Een ander vervelend punt waar ik geen enkele controle over heb is het afleveren van de doos zelf. DPD heeft me al verschillende keren in de steek gelaten – vervelende mails van mensen die melden dat hun doos in de verkeerde gemeente geleverd is (???), dat ze het huis niet vonden (???), … Uiteraard wil ik alles doen om iedereen tevreden te houden maar zo’n dingen zijn gewoon onaanvaardbaar!

Post-evaluatie

Is het dan niet een kwestie van meer aantallen te verkopen? Dat zou kunnen, ook al is de winst per doos niet groot. Maar mijn idee met Desem Doos was en is niet om veel winst te maken, maar om mensen te introduceren tot iets nieuws, wat hopelijk bij hun blijft hangen. En Meer aantallen betekent voor mij véél meer werk in de pakketjes klaar maken. Dat is tijd waar ik eenvoudig weg nu van beslist heb dat deze beter gespendeerd kan worden. Zo’n concept blijven in leven houden moet voor mij persoonlijk ook nog motiverend genoeg blijven om het na mijn full-time uren als niet-bakker te blijven kunnen en willen doen.

Dus… Wat nu?
Ik verzin graag nieuwe ideeën en mijn passie voor brood bakken is nog altijd even groot, zelfs groter dan toen ik met het idee van Desem Doos in mijn hoofd zat. Dat betekent dat het tijd is om iets nieuws te bedenken – geen nood, zo snel geven we niet op.

Ondertussen kan je alle recepten volledig gratis raadplegen op deze blog hier of op http://www.desemdoos.be/start/ – alles is publiek gemaakt. Ik wil graag iedereen bedanken die in het idee geloofd heeft en een doos gekocht heeft – super bedankt! Zonder jullie had het geen jaar kunnen blijven bestaan, en had ik misschien geen drive meer gevonden om binnenkort met iets nieuws op de proppen te komen.

Ik voel dat broodbak workshops geven mij ook veel energie geeft, en het direct contact met mensen overtuigend werkt, misschien wel beter dan het te zeggen met een Doos. Vergeet dus niet regelmatig een kijkje te nemen op de Facebook pagina voor updates!
Als iemand nog zit met vragen of opmerkingen hoor ik het héél graag.

3 thoughts on “Het einde van Desem Doos”

 1. goeie middag,

  de kosten die je hier vermeld zijn niet allemaal niet te recupereren,
  de eerste drie jaar is dat wel zo
  de volgende jaren krijg je het via belasting terug
  dus van jaar 1 twee jaar later (het Belgisch systeem dat laattijdig is)
  na drie jaar krijg je dan via de sociale bijdrage kas, de vraag of je activiteiten doet, zo ja wordt je er op berekend, zo niet moet je ook niets betalen,
  dus niet panikeren,
  je krijgt je te veel investering ZEKER terug;

  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *