Over Save Sourdough

Hallo daar!

Hoi, mijn naam is Wouter en ik wil zuurdesem brood bakken herpopulariseren. Dat is mijn enige doel. Waarom zou iedereen brood moeten bakken met zuurdesem in plaats van commerciĆ«le gist? Omdat men meer bewust moet zijn van wat men eet en brood het belangrijkste voedsel is door de geschiedenis heen – we eten het immers twee maal per dag en toch weten velen niet waar het uit bestaat.
Dus, in essentie, wil ik graag het bewustzijn rond voedsel verhogen, en mijn passie is brood bakken. Deze twee dingen leken mij goed samen te passen, dus op die manier werd “Save Sourdough” geboren!

Save Sourdough is ook trots lid van de “Artisan baker Association“.

Waarom moet ik iets weten van zuurdesem?

Het lot van een natie hangt af van de manier waarop ze zich voedt. (Anthelme Brillat Savarin)

 1. Zuurdesem is een natuurlijk product en makkelijker verteerbaar dan gewone gist.
 2. Het heeft een superieure smaak door de aanwezigheid van onder andere melkzuur fermenten – gegeven de lange rijstijd.
 3. De structuur is uniek en zacht met veel gaatjes, wat een streling voor oog en mond is.
 4. We verbruiken minder energie door minder te kneden en meer te wachten, en het is makkelijker om zelf te maken zonder enige vorm van mechanische hulp zoals een kneed machine.

Klinkt goed, hoe kan ik helpen?

Natuurlijk kan ik niet alleen het woord verspreiden, daarvoor heb ik uw hulp nodig! Gelieve te overwegen om een donatie te maken of de boodschap te verspreiden door brood te bakken en weg te geven – neem een kijkje bij de “hoe kan ik helpen” pagina voor meer informatie.

Als er iets anders is waarmee je graag Save Sourdough wenst te helpen, heel graag! Laat gerust een berichtje na op deze pagina en we kunnen dan samen iets uitwerken. Bedankt!

12 gedachten over “Over Save Sourdough

 1. Beste Wouter,

  Ik ben zelf allergie`s voor bakkersgist en ik heb al op vele manieren geprobeerd om zelf zuurdesembrood te bakken. Wisselend succes. Nu koop ik zuurdesembrood maar ik bak het liever zelf, dan weet ik wat er in mijn brood zit! Graag zou ik wat van jouw desem starter willen bestellen. Hoe kan ik dat doen? Recepten kan ik van je website halen, erg leuk! Bedankt!
  Graag hoor ik wat de kosten zijn en naar welk rekeningnummer ik dit over kan maken. Een donatie voor je oven is onderweg! Heel veel succes met de website verder.

  Groet Miranda

 2. Hi Wouter,

  Geweldige site. Ik heb een vraag voor je: Heb je enig idee waar/of je in Nederland meel Type 65 kunt kopen? Hier heeft alles een naam en zit er vrij weinig keuze (qua uitmalingsgraad) tussen meel en volkorenmeel.

  Bedankt alvast,

  Sanny

  1. Hoi Sanny,

   Dat kan op verschillende plaatsen waar men de tarwe nog met een steen maalt. In Maastricht kan je terecht bij http://www.bisschopsmolen.nl/ – in Amsterdam bij http://www.molendezandhaas.nl/ in Nijmegen bij http://www.de-zuidmolen.nl/ en in Gelderland bij http://www.gunnewickdevierwinden.nl/ en in Rotterdam bij http://www.molennooitgedagt.nl/
   De Zuidmolen heeft ook een webshop maar de verzendkosten zijn uiteraard niet goedkoop (meel weegt natuurlijk wel wat…)

   Veel succes!
   Wouter

  2. Sanny (en Wouter),

   In de natuurvoedingswinkel, Ekoplaza en dergelijke kun je beslist ook eens kijken. Daar vind je patentbloem, gewone bloem, gebuild (is ongeveer gelijk aan type 65) en volkoren. Belangrijker nog: Je krijgt er ook nog haver-, rogge-, spelt-, boekweit-, maar ook bonenmeel. Echt een speeltuin voor de zelfbakker.

 3. Wouter,

  Superinterressant!
  Ik lees ook dat je avondschool volgt, kan je mij vertellen waar je dat volgt? Ben namelijk ook geinterresseerd om mij bij te scholen.
  Alvast bedankt en veel succes met dit alles.

 4. Hoi Wouter,
  Ongeveer een jaar geleden heb ik bij jou een zakje van jouw super zuurdesemstarter aangeschaft. Het werkte echt perfect. Nu heb ik echter een tijdje geen brood gebakken en lukte het mij niet om de gedroogde starter weer goed aan de gang te krijgen.
  Is het nog mogelijk om een nieuw zakje bij je te bestellen? Ik kon het niet zo even op de website terug vinden.

  Dank je!

  Marco

 5. Beste Wouter,

  Je hebt ook een cursus gegeven in Sint Katelijne Waver, denkt je in de toekomst dit nogmaals te doen?

  Ik woon nog een jaartje in Zeebrugge (wegens oplichting)maar volgend jaar hoop ik terug te kunnen keren naar ons stekje te Berlaar.

  Tegen dan zou ik graag kunnen starten met een zuurdesem van je.
  Misschien kan ik hem gewoon bij je komen ophalen.

  Alvast bedankt voor eventuele response

  Anneke

  1. Beste Anneke,
   In Sint Katelijne Waver heb ik nog nooit een cursus gegeven, misschien vergis je je met iemand anders?
   Ik geef tot nu toe binnen Limburg workshops.

   Als je zuurdesem nodig hebt wil ik je alvast heel graag helpen door wat naar je op te sturen?
   Groetjes,
   Wouter

 6. Misschien een gek idee, maar zou je een zuurdesem kunnen opstarten met waterkefir (dat ook melkzuurbacteriƫn bevat)? Iemand hier ervaring mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *